Lithium batterijen voor elke toepassing

Werken met accugereedschap: we kunnen niet meer zonder. Boren schroeven, zagen, slijpen, we doen het allang op accu. Maar ook maaien we het gras, zetten we koffie, of zagen we een boom met accu gereedschap.

Steeds meer power met Lithium accu’s

Sinds de doorbraak van Lithium accu’s heeft het gebruikt ervan ook bij accugereedschap een vlucht genomen. Lithium kan snel een zeer hoge stroom leveren waardoor legio mogelijkheden zijn ontstaan. Bovendien heeft de Lithium cel een hoge energie dichtheid, en daarmee kun je veel energie opslaan in een klein volume.

Hoe gaan Lithium batterijen het langste mee

Om lithium batterijen in goede conditie te houden, zijn er verschillende praktijken die je kunt volgen:

1. Vermijd extreme temperaturen: Hitte kan de levensduur van lithiumbatterijen verkorten, terwijl koude de prestaties kan verminderen. Probeer batterijen op te slaan en te gebruiken bij gematigde temperaturen.

2. Voorkom volledige ontlading: Het is het beste om lithiumbatterijen niet volledig te ontladen voordat je ze weer oplaadt. Diep ontladen kan de batterij beschadigen. Probeer ze op te laden voordat ze volledig leeg zijn.

3. Gebruik de juiste oplader: Gebruik altijd de juiste oplader voor je lithiumbatterijen. Sommige goedkope of niet-gecertificeerde opladers kunnen de batterij beschadigen of zelfs brandgevaar veroorzaken.

4. Laad niet te snel op: Hoewel veel moderne lithiumbatterijen snel kunnen worden opgeladen, kan een te snel oplaadproces de levensduur verkorten. Gebruik de aanbevolen laadsnelheid.

5. Bewaar op de juiste manier: Als je lithiumbatterijen langere tijd niet gebruikt, bewaar ze dan op ongeveer 50% lading op een koele, droge plaats. Dit helpt de batterij in goede conditie te houden tijdens opslag.

6. Vermijd fysieke schade: Bescherm batterijen tegen fysieke schade, zoals vallen of stoten. Dit kan de interne componenten beschadigen en de batterijprestaties beïnvloeden.

7. Vermijd blootstelling aan vocht: Houd batterijen weg van vochtige omgevingen om schade te voorkomen.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de levensduur en prestaties van lithiumbatterijen optimaliseren.

Bouwman Auteur

Kritische, veeleisende tester van gereedschap