Einde NiCD Schroefmachine accu

Er zijn verschillende redenen waarom NiCd-accu’s lang niet meer worden verkocht voor schroefmachines en andere elektrische gereedschappen. Buiten het feit dat de NiCD accu sinds 2017 niet meer mag worden geïmporteerd in Europa, zijn er enkele belangrijke redenen waarom NiCD niet meer wordt verkocht:

  1. Milieuvriendelijkheid: NiCd-accu’s bevatten giftige stoffen zoals cadmium, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze niet op de juiste manier worden afgevoerd. Vanwege de milieukwesties en de behoefte aan duurzamere oplossingen, hebben veel landen strengere regels en voorschriften ingevoerd met betrekking tot het gebruik en de verkoop van NiCd-accu’s.

  2. Geheugeneffect: NiCd-accu’s hebben last van het zogenaamde “geheugeneffect”, wat betekent dat ze kunnen onthouden hoeveel energie ze hebben gebruikt als ze niet volledig worden ontladen voordat ze worden opgeladen. Dit kan de totale capaciteit van de batterij verminderen en leiden tot verminderde prestaties.

  3. Lagere energiedichtheid: NiCd-accu’s hebben over het algemeen een lagere energiedichtheid dan andere batterijtypen, zoals NiMH (nikkel-metaalhydride) en Li-ion (lithium-ion). Dit betekent dat ze minder energie kunnen opslaan en mogelijk vaker moeten worden opgeladen tijdens gebruik.

  4. Verbeterde alternatieven: De ontwikkeling van batterijtechnologie heeft geleid tot verbeterde alternatieven, met name Li-ion-accu’s. Li-ion-accu’s bieden een hogere energiedichtheid, geen geheugeneffect en hebben minder negatieve milieueffecten in vergelijking met NiCd-accu’s. Deze verbeteringen hebben Li-ion-accu’s populairder gemaakt in de markt voor draadloos gereedschap.

Vanwege deze factoren hebben de meeste fabrikanten van Ebikes en elektrisch gereedschap, waaronder schroefmachines, de overstap gemaakt naar het gebruik van NiMH- of Li-ion-accu’s. Deze batterijtypen bieden betere prestaties, hogere capaciteit en zijn over het algemeen milieuvriendelijker dan NiCd-accu’s. Het is echter altijd belangrijk om de compatibiliteit van de batterijen met uw specifieke gereedschap te controleren voordat u een nieuwe accu aanschaft.

Een verkeerde schroefmachine oplader beschadigd je accu

Koop je een nieuwe accu voor je schroefmachine, let er dat op of je oplader geschikt is voor NiMH of Lithium techniek. Diverse merken als Hitachi en DeWALT zijn relatief laat begonnen met het uitgeven van NiMH opladers met als gevolg dat er nog veel NiCD laders in omloop zijn.  Staat er niet duidelijk aangegeven waarvoor je oplader geschikt is, vraag het dan na!

Bouwman Auteur

Kritische, veeleisende tester van gereedschap